150 Hour Advanced Studies Deep Dive for Yoga Students

Experienced Instructors, In-Depth Studies & Practice, Wide Range of Topics

Are you interested in taking your understanding and practice of yoga to the next level, but don’t feel interested in mentorship, teaching or taking on the time commitment of our 200 or 300 hour teacher training programs? If so, our 150 Hour “Deep Dive” Program is for you.

Our 150 Hour Deep Dive Program, allows you to take many of the same elective intensives as our 300 Hour Advanced Studies Yoga Teacher Training Program at your own pace, without needing to do homework, teach, or complete mentorship hours.

Pick and choose from the incredible assortment of electives that we offer to tailor your “Deep Dive” to fit your schedule and needs. Enjoy intimate, in-depth classes and access to teachings and material that you don’t get in most regular studio classes.

At Sellwood Yoga, we aspire to teach and provide trainings that are accessible and support our commitment to equity and inclusion. We offer a limited number of scholarships and/or work study positions for those who are in need of financial support. You can apply for the scholarships and/or work study positions by answering additional questions on the program application.

150 Hour Deep Dive Track

Enrollment is ongoing, and we are currently accepting applications.

Once you are officially enrolled, you will schedule your electives and will have 2 years to complete the program. You will be matched up with a program coordinator who will help you enroll in the intensives and will be your guide throughout your program.

Your tuition also includes a membership (6 consecutive months) to Sellwood Yoga’s regular weekly classes.  

Everyone enrolled in the program will be part of a private online group where you can connect with each other, the faculty, and guest instructors, as well as share information relevant to the program, ask questions and receive answers, plus access other relevant resources.

150 Hour Deep Dive Program Electives

Deep Dive participants may pick from most of the electives that are part of our 300 Hour Advanced Studies Teacher Training Program.  Please refer here to see the current offerings.  Other workshops and special classes offered at Sellwood Yoga can also be counted towards the 150 hours.

Program Details and Next Steps

1. Send us a message if you have specific questions or if you would like to schedule some time to talk on the phone or in person.

2. Apply online.

3. Within 3 business days of your application being submitted, we will get back to you. If for some reason, you do not hear from us, please send us an email.

4. Once accepted into the program, we will make arrangements to schedule your first meeting with your program guide, pay your first installment of $500 (non-refundable), and decide what your payment plan is going to be. We will also review registering for your Deep Dive Immersion Weekend and enrolling in your elective intensives. 

After your initial $500 payment (non-refundable), you can pick between a number of different payment options:

Option 1: Pay in Full – $2400 ( 15% discount). Pay your balance within 1 month of enrollment, and save $360.

Option 2: Installment Plan 1 – Pay in 2 installments of $1130 (within 6 months of enrollment), plus a $50 service fee, for a total of $2810.

Option 3: Installment Plan 2 – Pay in 4 installments of $565 (on a timeline based on your needs), plus a $100 service fee, for a total of $2860.

Tuition includes: 1 Advanced Studies Immersion Weekend, up to 140 hours of weekend intensives and/or workshops and special classes, and 6 consecutive months of regular classes at Sellwood Yoga.

If you decide not to complete the program, you are still responsible for any remaining payments.

Most of the “Deep Dive” electives will be held at Sellwood Yoga (primarily on Thursday evenings, Saturday afternoons, Sunday afternoons, and occasionally Friday afternoons/evenings). There could be times that the location may change depending on the material being presented and the availability of studio space. If a session is held somewhere other than Sellwood Yoga, it will be communicated ahead of time and will always be somewhere nearby to the studio.

Elective Intensives Are Currently Scheduled from January 2022 – May of 2023.  We will add in another batch of electives in the Summer of 2022.

2022

January 6, 2022, February 3, 2022 and March 3, 2022:  “Yoga of Re-Engagement: Mindfulness & Yoga for Pandemic Endurance” with Denise (6 hrs): 12/2/21 + 1/6/22 + 2/3/22 (6:30pm-8:30pm)

January 8, 9 – 2022: “Sankalpa: The Yogic Practice of Intention Setting” with Maria (5 hrs): 1/8/22 (12:30pm-3:30pm) & 1/9/22 (12:30pm-2:30pm)

January 20 & 22-23 – 2022: “Anatomy Refresher for Yoga Teachers and Students” with Christine (9 hrs): 1/20/22 (6pm-8pm) + 1/22/22 (1pm- 5pm) & 1/23/22 (1pm-5pm)

January 27 & 29-30 – 2022:  “Advanced Studies Immersion Weekend'” with Savonn and Maria (10 hrs): 1/27/22 (6-8pm) + 1/29/22 & 1/30/22 (1:00-5:00pm)

February 5 & 6 – 2022:  “Asana Deep Dive: Warrior Poses” with Nicole (5 hrs): 2/5/22 (1pm-3:30pm) & 2/6/22 (1pm-3:30pm)

February 10, 12, 13 – 2022: ‘Psychology of Yoga” with Maria Part 1 (10 hrs): 2/10/22 (5:30pm-8:00pm) + 2/12/22 (12:30pm-5:30pm) & 2/13/22 (12:30pm-3pm)

February 24, 26, 27 – 2022:How to Teach Yin and the Art of Quieter Practices” with Savonn Part 1 (10 hrs): 2/24/22 6pm-8:30pm) + 2/26/22 (1pm-5:30pm) & 2/27/22 (12:30pm-3:30pm)

March 5 & 6 – 2022: “Asana Deep Dive: Twisting Poses” with Nicole (5 hrs): 3/5/22 (1pm-3:30pm) & 3/6/22 (1pm-3:30pm)

March 10 & 12-13 – 2022: How to Teach Yin and the Art of Quieter Practices” with Savonn Part 2 (10 hrs): 3/10/22 6pm-8:30pm) + 3/12/22 (1pm-5:30pm) & 3/13/22 (12:30pm-3:30pm)

March 17 & 19, 2022:   “Anatomy & Movement: Hips, Hamstrings, Quads and Core” with Christine (7.5 hrs): 3/17/22 (6pm-8:30pm) + 3/19/22 (1pm-6pm)

April 2 & 3 – 2022: “Trauma Informed Yoga” with Rosey & Annie (10 hrs): 4/2/22 (12:30pm-5:30pm) & 4/3/22 (12:30pm-5:30pm)

April 7, 8, 9, 10 – 2022:  “Classical Yoga and Chanting” with Maria and Nicole (20 hrs): 4/7/22 (5:30pm-8:00pm), 4/8/22 (1:30pm-5:00pm & 6:45pm-8:15pm), 4/9/22 (12:30pm-6:30pm), 4/10/22 (12:00pm-6:15pm)

April 14 & 16-17 – 2022: “Inspired Innovation: Be Creative and Authentic in Your Teaching” with Savonn Part 1 (10 hrs): 4/14/22 6pm-8:30pm) + 4/16/22 (1pm-5:30pm) & 4/17/22 (12:30pm-3:30pm)

April 28, 30 & May 1 – 2022:  “Inspired Innovation: Be Creative and Authentic in Your Teaching” with Savonn Part 2 (10 hrs): 4/28/22 6pm-8:30pm) + 4/30/22 (1pm-5:30pm) & 5/1/22 (12:30pm-3:30pm)

May 5 & 7 – 2022: “Anatomy & Movement: Shoulders & Core” with Christine (7.5 hrs): 5/5/22 (6pm-8:30pm) + 5/7/22 (1pm-6pm)

May 12 & 14-15 – 2022: “Psychology of Yoga” with Maria Part 2 (10 hrs): 5/12/22 (5:30pm-8:00pm) + 5/14/22 (12:30pm-5:30pm) & 5/15/22 (12:30pm-3pm)

May 21 & 22 – 2022: “How to Teach Yoga and Mindfulness To Children” with Rosey & Annie (10 hrs): 5/21/22 (12:30pm-5:30pm) & 5/22/22 (12:30pm-5:30pm)

June 4 & 5 – 2022: “Asana Deep Dive: Shape Shifting Poses” with Nicole (5 hrs): 6/4/22 (1pm-3:30pm) & 6/5/22 (1pm-3:30pm)

June 9, 10, 11, 12 – 2022: “History and Lineage of Yoga” with Maria (20 hrs): 6/9/22 (5:30pm-8:00pm), 6/10/22 (1:30pm-5:00pm & 6:45pm-8:15pm), 6/11/22 (12:30pm-6:30pm), 6/12/22 (12:00pm-6:15pm)

August 18 & 20-21 – 2022:  “Arm Balances: How to Do Them & How to Teach Them” with Christine (6.5 hrs): 8/18/22 (6pm-8:30pm) + 8/20/22 (1pm-3pm) & 8/21/22 (1pm-3pm)

September 15, 16, 17, 18 – 2022: “Energetic and Physical Anatomy of Yoga” with Maria Part 1 (20 hrs): 9/15/22 (5:30pm-8:00pm), 9/16/22 (1:30pm-5:00pm & 6:45pm-8:15pm), 9/17/22 (12:30pm-6:30pm), 9/18/22 (12:00pm-6:15pm)

October 13 & 15-16 – 2022: “Teaching Gentle & Restorative Yoga + Mindfulness & Breathing Practices” with Savonn Part 1 (10 hrs): 10/13/22 6pm-8:30pm) + 10/15/22 (1pm-5:30pm) & 10/16/22 (12:30pm-3:30pm)

October 27 & 29-30 – 2022: “Teaching Gentle & Restorative Yoga + Mindfulness & Breathing Practices” with Savonn Part 2 (10 hrs): 10/27/22 6pm-8:30pm) + 10/29/22 (1pm-5:30pm) & 10/30/22 (12:30pm-3:30pm)

November 3 & 5-6 -2022: “Props and Assists: Hands On and/or Off Tools for Teaching” with Savonn Part 1 (10 hrs): 11/3/22 6pm-8:30pm) + 11/5/22 (1pm-5:30pm) & 11/6/22 (12:30pm-3:30pm)

November 10, 11, 12, 13 – 2022: “Energetic and Physical Anatomy of Yoga” with Maria Part 2 (20 hrs):11/10/22 (5:30pm-8:00pm), 11/11/22 (1:30pm-5:00pm & 6:45pm-8:15pm), 11/12/22 (12:30pm-6:30pm), 11/13/22 (12:00pm-6:15pm)

November 17 & 19-20 -2022: “Props and Assists: Hands On and/or Off Tools for Teaching” with Savonn Part 2 (10 hrs): 11/17/22 6pm-8:30pm) + 11/19/22 (1pm-5:30pm) & 11/20/22 (12:30pm-3:30pm)

December 1, 2022 ( + 12/8/22, 12/15/22 + 1/5/23, 1/12/23, 1/19/23, 1/26/23 ): “Mindful Self Compassion Course” with Margaret & Jen Marie (20 hrs): Thursdays, 12/1/22, 12/8/22, 12/15/22 + 1/5/23, 1/12/23, 1/19/23, 1/26/23 (6pm-8:30pm)

December 9 & 10 – 2022: “Self Care Before the Holidays” with Savonn (6 hrs): 12/9/22 (6pm-8:30pm) + 12/10/22 (2:30pm-5:30pm)

2023

January 7, 8 – 2023: “Sankalpa: The Yogic Practice of Intention Setting” with Maria (5 hrs): 1/7/23 (12:30pm-3:30pm) & 1/8/23 (12:30pm-2:30pm)

January 26 & 28 – 2023:  “Yoga for Healing: Grief, Loss and Sadness” with Savonn (6 hrs): 1/26/23 (6pm-8:30pm) + 1/28/23 (2:30pm-5:30pm)

February 2 & 4-5 – 2023: “Anatomy & Movement: Strength & Yoga” with Christine (6 hrs): 2/2/23 (6pm-8pm) + 2/4/23 (1pm-3pm) & 2/5/23 (1pm-3pm)

March 2 & 4-5 – 2023: “How to Teach Breathing Practices that Are Healing and Effective” with Margaret Part 1 (10 hrs): 3/2/23 (6pm-8:30pm) + 3/4/23 (1pm-5:30pm) & 3/5/23 (12:30pm-3:30pm)

March 16 & 18-19 – 2023: ‘How to Teach Breathing Practices that Are Healing and Effective” with Margaret Part 2 (10 hrs): 3/16/23 (6pm-8:30pm) + 3/18/23 (1pm-5:30pm) & 3/19/23 (12:30pm-3:30pm)

April 6 & 8-9 – 2023: “Making It Work: Business & Marketing Skills for Yoga Teachers” with Savonn Part 1 (10 hrs): 4/6/23 (6pm-8:30pm) + 4/8/23 (1pm-5:30pm) & 4/9/23 (12:30pm-3:30pm

April 13 & 15-16 – 2023: “Thai Yoga Massage” with Bill Part 1 (20 hrs): 4/13/23 (6:30pm-8:30pm) + 4/15/23 (12:30pm-4:30pm) & 4/16/23 (12:30pm-4:30pm)

April 20 & 22-23 – 2023: “Making It Work: Business & Marketing Skills for Yoga Teachers” with Savonn Part 2 (10 hrs): 4/20/23 (6pm-8:30pm) + 4/22/23 (1pm-5:30pm) & 4/23/23 (12:30pm-3:30pm)

April 27 & 29-30 – 2023: “Thai Yoga Massage” with Bill Part 2 (20 hrs): 4/27/23 (6:30pm-8:30pm) + 4/29/23 (12:30pm-4:30pm) & 4/30/23 (12:30pm-4:30pm)

May 11 & 13-14 – 2023: “Self Care: How to Deal with Burnout, Nurture Your Own Practice, and Stay Inspired” with Savonn and Maria (10 hrs) 5/11/23 (6pm-8pm) + 5/13/23 (1pm-5pm) & 5/14/23 (1pm-5pm)

Interested in applying?

If you’re interested in applying to our “Deep Dive” Track, but aren’t ready to commit, send us your name and email, and we’ll be in touch.